Oldal aljára

 

 


 

Az ULTRA VNC 101 program telepítési és kezelési leírása.

 

A VNC hálózati program mely kettő, vagy több, internetes hálózaton csatlakoztatott számítógép közötti munkakapcsolatra alkalmas, mely teljesen zár rendszer alapján, csak a két jelszóval összekötött gép között jön létre.

 

Az alábbi linkre kattintva mentse le a számítógépére az alábbi winvnc.exe fájlt!

Alapműveletként helyezze az indítópultba, ezért a Windows indításakor aktívként mindig megjelenik az indítótálcán.

A számítógépére letöltött "winvnc.exe" fájlt rákattintva indítsa el.

Az alsó tálca csíkon megjelenik az ikonja. Az egér bal gombjával kettőt rákattintva az ikonra, megjelenteti a beállítási panelt. Az egér jobb gombjára kattintva más beállítási lehetőségeket is talál.

 

 

A táblázat beállításait elfogadhatja.

Az Authentication panelmező résznél a VNC Password jelszó ablakban beírhatja a saját jelszavát. Nem szükséges a hosszú jelszó megadása. Ezt a jelszót kell majd megküldenie annak a részére akivel kapcsolatba szeretne lépni, hogy a távoktatás érdekében a távoli, oktatást végző számítógépen megjelenhessen, az Ön számítógép-monitorjának a grafikus képi felülete. Az oktatógép monitorján mozgatott egérkurzorral elkövetett képi módosításokat az Ön számítógépének grafikus képi felületén láthatja az oktatógépen kezelt menüket és egyéb mozgatott akciókat.

A számítógépéről, hogy semmilyen adatot ne lehessen letölteni az Ön engedélyezése nélkül, a File Transfer panelmezőben az Enable ablakban vegye le az engedélyezést, jelentő kipipálást. Ezáltal csak képi kapcsolat van a két, vagy több csatlakoztatott számítógép között. Természetesen, ha a csatlakoztatott társak egymás között adatokat, fájlokat és ezek lehetnek nagyobb mennyiségűek is, ez az Enable bepipálása szükséges.

A kapcsolathoz szükséges megküldenie az Ön számítógépének az IP számát. Ezt megtalálja, ha a tálcán a VNC ikonja fölött tartja az egér kurzorát, akkor Pl. WinVNC – 192.168.1.234

 

A kapcsolatban lévő gépek között egy teljesen zárt rendszerű chateléssel is lehet kapcsolatot tartani a következő módón.

A tálcán lévő ikonra egér jobb gombbal kattint és az ezután bejövő panelon, kiválaszthatja és kijelölheti, akivel írásos módszerrel kívánja a munkát folytatni.

 

 

Jelölje ki az ablakban a másik kapcsolatot és kattintson a Chat with Client gombra. Ezután a bejövő ablakban megteheti az írásos levelezéseinek megjegyzéseit.

 

 

 

 

Az IP számot az alábbi leírás szerint is megtalálhatja.

 

Kattintás a kijelölt helyre.

 

Jelölje ki a TCP/IP protokoll-t Windows XP –nél. Windows 98 alatt ugyan ez a folyamat, de ott TCP/IP NE 2000 kompatibils-t kell kijelölni.

Ez után a Tulajdonságok gombra kattintás után az alábbi panel nyílik meg.

 

Itt találja meg a saját gépének az IP számát.

Abban az esetben kell megadni és beírni a megfelelő panelbe ezt az IP számot a másik számítógépbe, ha azt akarjuk, hogy a másik gépről lehessen irányítani és működtetni a saját gépünket. Ugyan ez a megoldás fordított működtetési helyzetnél.  

A tálcán automatikusan megjelenik egy kis ikon VNC jellel. Jobb egérgombbal rákattintás után kinyílik egy panel melyben (Properties) a beállításokat megtalálja, és új kliensekkel tud kapcsolatot felvenni.

 

Parancsikonokat hozzunk létre az asztalon, hogy könnyebben válassza ki és indíthassa a kapcsolatot.

 

Az ADSL rendszer üzemeltetője nem minden esetben biztosít fix IP számkombinációt a bérlőnek.

Amennyiben nincs külön megállapodás az állandó (fix) IP számokra, a szolgáltató szervere 24 óránként automatikusan változtatja a számkombinációkat. Megváltozik az IP szám akkor is ha meg van szakítva a WEB hálózati csatlakoztatás.

 

A mindig aktuális IP számot meg nézhetjük a következő módon.

A WEB hálózatra csatlakoztatva a Explorer cím sorába írjuk be az alábbi címet, majd megnyomni az Enter gombot és megjelenik a számítógépem aktuális IP száma.

 

http://www.myipaddress.com

 

 

 Oldal elejére