Előszó

A Cakewalk Professional for Windows egy MIDI dallamszerkesztő program, amely könnyű kezelhetősége, kitűnő hangszerkesztő képességei révén, a zeneszerető és zeneszerző felhasználóknak ajánlom.

Az első fejezet általánosan mutatja be a programot. A következő részben, pedig a szerkesztőben található kezelési parancsutasításokat tárgyalja. Ezek után a többi menüket és kezelési utasításokat mutatja be, amelyek ismeretében a dallamszerkesztő üzembe helyezését lerövidíthetjük. A program teljes működéséhez szükség van hangkártyára, hogy a megírt dallamsorokat visszahallgatva ellenőrizni tudjuk munkánk helyességét.

A Cakewalk program megtanulása nem nehéz. A program beállítható lehetőségek százait kínálja fel munkánk során.

MIDI eszköz hozzárendelése a programhoz

A MIDI (Musical Instrument Digital Interface) szóval azt a nyelvet jelöljük, amelyen az elektronikus hangszerek és a számítógépek érintkeznek egymással. Az alábbiakban azt ismertetjük, hogy hogyan csatlakoztassunk egy MIDI billentyűzetet a számítógépünkhöz a Cakewalk segítségével. Az itt tárgyalt lépésekkel bármilyen MIDI eszközt csatlakoztathatunk a géphez.

Feltételezzük, hogy számítógépünkhöz már korábban csatlakoztattunk egy hangkártyát, a megfelelő szoftverekkel együtt. (Ha a számítógéphez egy kifejezett MIDI interface-t használunk, akkor nézzünk utána annak kézikönyvében a MIDI beállításoknak.) Ahhoz, hogy a programban található MIDI rendszert használni tudjuk, a hangkártyán kívül szükségünk van egy MIDI billentyűzetre, egy aktív (erősítős) hangfalpárra - vagy egy fejhallgatóra - és egy MIDI kábelre, amelynek egyik vége a hangkártya játék/joystick portjára, a másik pedig a MIDI eszközhöz - billentyűzet - csatlakozik.

Az érdeklődőknek elérhető az email címen a levelezési kapcsolat.

musicjan@fw.hu http://www.cakewalk.com

[Dividing Line Image]