Előszó

A Finale egy komplett számítógépes program kottakészítéshez, transzponáláshoz, a kotta megszólaltatásához valamint annak kiadásához. Tartalmaz egy szövegszerkesztő, egy grafikus tervező és egy kiadvány-szerkesztő programot is, amelyek egyetlen egér-kattintással elérhetők a programon belül. A Finale 97 segítségével minden eddiginél egyszerűbben és gyorsabban készíthetünk el - nyomtathatunk ki és játszhatunk le - egy kottát.

A Finale program megtanulása nem nehéz. Bár a program választható és beállítható lehetőségek százait kínálja fel munkánk során, nem történik nagy baj akkor sem, ha ezek egy részét soha nem használjuk fel. Ha nincs MIDI eszközünk - egyszerűen hagyjuk ki az erről szóló fejezeteket. Nem szándékozunk gitár tabulatúrákat írni? Akkor ne fárasszuk magunkat azok beírásának és kezelésének megtanulásával.

Az érdeklődőknek elérhető az email címen a levelezési kapcsolat.

musicjan@fw.hu

Coda Music Technology

winsupport@codamusic.com

http://www.codamusic.com

 

MIDI eszköz hozzárendelése a programhoz

A MIDI (Musical Instrument Digital Interface) szóval azt a nyelvet jelöljük, amelyen az elektronikus hangszerek és a számítógépek érintkeznek egymással. Az alábbiakban azt ismertetjük, hogy hogyan csatlakoztassunk egy MIDI billentyűzetet a számítógépünkhöz a Finale segítségével. Az itt tárgyalt lépésekkel bármilyen MIDI eszközt csatlakoztathatunk a géphez.

Feltételezzük, hogy számítógépünkhöz már korábban csatlakoztattunk egy hangkártyát, a megfelelő szoftverekkel együtt. (Ha a számítógéphez egy kifejezett MIDI interface-t használunk, akkor nézzünk utána annak kézikönyvében a MIDI beállításoknak.) Ahhoz, hogy a programban található MIDI rendszert használni tudjuk, a hangkártyán kívül szükségünk van egy MIDI billentyűzetre, egy aktív (erősítős) hangfalpárra - vagy egy fejhallgatóra - és egy MIDI kábelre, amelynek egyik vége a hangkártya játék/joystick portjára, a másik pedig a MIDI eszközhöz - billentyűzet - csatlakozik.

A MIDI beállítás párbeszédpanel

Amikor először fut gépünkön a Finale, automatikusan megjelenik a képernyőn a MIDI Setup (MIDI beállítás) párbeszédpanelje. Itt jelölhetjük ki a Finale számára azokat a drivereket, amelyeket a programhoz hozzá akarunk rendelni. A baloldali oszlopban a MIDI beviteli eszközöket állíthatjuk be. Ha rákattintunk a legfelső (none) feliratú sor melletti nyílra, akkor a legördülő panelen megjelennek a szóbajöhető eszközök nevei (ezek képesek jelet fogni egy külső MIDI eszközből, pl.: egy MIDI billentyűzetből). A panel jobboldali oszlopában azt a drivert jelölhetjük ki, amelyikkel a Finale az előzőleg bevitt hangokat, vagy a kottát lejátssza.

Az alábbi ábrán egy olyan beállítási módot mutatunk be, ahol a lejátszás a számítógép hangkártyájához csatlakoztatott hangszórókon keresztül történik.

Ezen az ábrán pedig egy olyan beállítási módot mutatunk be, amikor a lejátszás a géphez csatlakoztatott MIDI eszköz hangszóróin keresztül történik. Természetesen a driver neve attól függ, hogy milyen hangkártyát használunk.

Amennyiben a MIDI rendszerekről nincsenek különösen átfogó ismereteink, akkor a párbeszédpanel többi beállításait hagyjuk meg az alapértelmezésnek megfelelően (Base channel, Sync Master és Reset MIDI out).

Ha a munkánk során kérdések merülnek fel, akkor keressük fel az Interneten a CODA web oldalát a http://www.codamusic.com címen, ahol választ kaphatunk a leggyakrabban elhangzó kérdésekre és letölthetünk különböző, a programhoz tartozó frissítéseket és demókat.

Folyt.köv.......