Tisztelt Távoktatás iránt Érdeklődő!

 

Szeretném bemutatni az alábbi távoktatási formát mellyel kapcsolatban felkeresett. Amennyiben alkalmasnak véli, hogy több éves gyakorlati tapasztalataim alapján hozzásegítsem a zenetanulás és a kottaírás gyakorlati elsajátításához, kérem  tájékoztasson a csatlakozásának lehetőségeiről és esetleges kérdéseiről!

 

A zeneoktatás, pontosabban a kottaírás, kottagrafika, zeneírás és zenei kiadványszerkesztés távoktatására alkalmas lehetőséget dolgoztam ki több éves tapasztalatok alapján.

Ezen a területen úgy tapasztalom nem kielégítő a tájékoztatás és az ellátás sem. Működtetem évek óta

a JANKAY Zeneműkiadó, kottagrafikai és zenei stúdiót teljesen önerőből és minden külső támogatás nélkül. A munkáimról meggyőződhetnek, ha megtekinti az alábbi címem, mely eredményes látogatottságról is tanúskodik,

http://musicjan.freeweb.hu    de most a zenei távoktatás kidolgozásáról szeretném folytatni.

 

A zeneszerkesztésre és a kottaírás végzésére a CODA MUSIC Technology cég FINALE professzionális programot alkalmazom. Magáról a programról az alábbiakban írok rövid tájékoztatást, mert a program forgalmazása nem az én területem.

Mivel a program angol nyelvű és ez számos működtetési nehézséget adhat a hazai alkalmazóknál, ezért elkészítettem a

FINALE 97-es verzió oktatóanyagának magyar nyelven hangzó és mozgó változatát. Ez az alapja az azóta megjelent újabb verzióknak is. A hangzó anyaggal egy időben szinkronban működtetem a programot, így teljes az összhatás az oktatás bemutatásához, és megtanulásához. Az általam forgalmazott anyagot az Oktatási Minisztérium 2000-ben tankönyvvé nyilvánította, melynek értéke 37500 forint. 2004-től az ÁFA kulcs 5%-ra módosult a hatályos törvények értelmében. A tankönyv terjedelme 2 db teljes tartalom nagyságú CD lemez, mely a számítógépbe helyezés után elindítva, önállóan leadja a megfelelő leckék gombjaira kattintás után a program anyagát. Ezzel a lehetőséggel módszeresen, leckéről leckére végighaladva a tananyagon, elsajátíthatja a tanuló a kottaírás és a zeneszerkesztés különböző fortélyait. A gyakorlatok jó elsajátítása végeztével olyan tudás birtokába jut a tanuló, hogy önállóan tud kottát írni és zenei kiadványokat szerkeszteni, publikálni. A felsőoktatási zenepedagógus-képzésben már több főiskola alkalmazza a kottagrafika oktatását. Egyéb oktatási intézmények és iskolai énekkarok pedig saját, meglévő kottaanyagaikat tudják felújítani archiválni. A kották megírásával azonos időben hangzó anyagot is készíthet, mely visszahallgatható, módosítható.

A FINALE program DEMO változat a WEB hálózatról ingyenesen letölthető, addig is gyakorolva a program működését míg a teljes programot megvásárolja és jogszerű birtokosa nem lesz.

Az  általam készített és ajánlott magyar nyelvű oktatóprogram a távoktatási cél érdekében fájlokra is bontható, de célszerű egyben megvásárolni a dupla CD anyagot, mert így kedvezőbb a vételár mint részleteiben.

Nagyon lényeges a most következő ajánlás.

Amennyiben tanulás közben nehézségek és kérdések merülnek fel az alábbi lehetőségek igénybe vehetők a tanulás elsajátítása érdekében.

 

Elektronikus levelezési formában.

A következő forma nagyon újszerű megoldást tesz lehetővé.

Internet hozzáférés, vagy ADSL szélessávú csatlakozás esetén, (ez utóbbi lehetőség lenne az igazán jó) alkalmazható az alábbi megoldás kölcsönös kiépítés alkalmazásával. Nagyon egyszerű és nagyszerű lehetőség. Innen letöltheti a szükséges  VINVNC.EXE nevű kb. 1 MB nagyságú ingyenes fájlt. A program felinstallálása ( az installálásról és a csatlakoztatásról magyar nyelvű, képekkel mellékelt leírást innen töltheti le ),  az után a csatlakozás létrejöttével az oktató számítógépéről vezérelve (a két számítógép közötti távolság lényegtelen, mert a világhálón keresztül történik ), a tanuló képernyőjének kurzorát mozgatva kijavíthatja a hibákat és bemutathatja a jó megoldásokat. Nem kell attól tartani, hogy ezzel a programmal a számítógépek valamelyikében változtatást lehet elkövetni a másik fél sérelmére, Pl. lemásolni tőle, vagy egy másik gépről valamilyen fájlt vagy akármilyen anyagot felmásolni a gépére, mert a program nem ad erre lehetőséget. A kapcsolat mindig csak az adott két gép között jön létre, jelszóval biztosítva a csatlakozás hitelességét. A kapcsolat bármikor megbontható és ez is a biztonság bizonyos része.

Ezen kívül plusz megoldás még, ha mind két félnek Web kamera alkalmazás van kialakítva, még személyesebbé téve ezzel a tanuló és az oktató közötti kapcsolatot. ( A Windows is nyújt erre lehetőséget a NetMeeting programrészével). Nagy előnye az is, hogy egyszeri beruházás után nincs telefon-számlaköltség. Az alap Web kamerák már kedvező áron beszerezhetők és más oktatási kapcsolatoknál is kiválóan alkalmazhatók. Szerintem a távoktatás fejlesztését ebbe az irányba kell tovább bővíteni és irányítani.

 

Ezen kívül az alábbi, zenei távoktatásra is alkalmas oktató anyagok vannak kész, működő állapotban forgalmazás alatt a szaküzletekben.

Zeneelméleti alapok című, A4-es nagyságú, 174 oldal terjedelmű oktatókönyv. Az írott és képekkel illusztrált teljesen önálló  anyag CD lemezen, multimédiás formában is működik.

Az ENCORE 4 kottagrafikai és zeneszerkesztő program magyar nyelvű oktató anyaga. A4-es nagyságú, 221 oldal terjedelmű oktató anyaga. A teljes anyag csak oktatási részeire bontva kezelhető.

STÚDIÓ és KONCERTDOBOLÁS 2000-ben /szerző Bányay Lajos/ A4-es nagyságú, 57 oldal.

A könyv mellékleteként több ezer stílus és ritmusképlet van kidolgozva.

 

A programról röviden:

A FINALE jelenleg a létező legjobb megoldás a kottaszerkesztés felgyorsítására, így méltán vált a világ vezető kottagrafikai termékévé. Ezt a pozíciót a minden igényt kielégítő kottázási lehetőségek és a könnyű kezelhetőség mesteri párosításával, a kottakészítés művészi szintre emelésével érte el. A kotta egyszerűen bevihető: erre hétféle mód (köztük a védett HyperScribe) közül választhat. Az újabb verziókban a képi SCAN beviteli lehetőség, és a mikrofonon keresztül bevitt hangok lekottázása is végrehajtható. A kotta pillanatok alatt módosítható, a hangnem utólagos változtatásával a kottakép is újraíródik (az akkordok is!) és azonnal visszahallgatható. Gombnyomásra elkészül a zongora átirat, a tablatura, a hangszerelés, a zenekari partitúrából pedig szólamanyag születik. A program felhasználási területe felöleli a zeneipar teljes területét, a legismertebb zenekarok, filmstúdiók, zenészek és zeneszerzők, kiadók egyre inkább ezt használják. A kottakép gyakorlatilag teljesen szabadon definiálható. Nem véletlen, hogy a legnagyobb amerikai kiadó, a Warner Bros. Publications szabványosította ezt a terméket - kottákat már csak FINALE formátumban fogad el. Magyarországi forgalmazójával kölcsönös kapcsolatban vagyok. Győződjön meg Ön is a FINALE program sokoldalúságáról. Olvassa el figyelmesen a mellékelt tájékoztató anyagot. Ha lehetősége van rá, látogassa meg a CODA Music WEB lapját az Interneten: www.finale.hu  http://www.codamusic.com  . Itt részletes információt talál a programról, az újdonságokról, és esettanulmányokat olvashat a legkülönfélébb felhasználókról. A legfrissebb programjavításokat, demokat és a hasznos segédprogramokat ingyen töltheti le. Külön fejezet szolgál a gyakran feltett kérdések megválaszolására. Ha speciális kérdése van, küldje el e-mailen. Hamarosan megkapja a választ, hiszen a Coda Music felhasználói támogatása rendkívül jól működik. A CompuServe előfizetői a felhasználói fórum előnyeit is élvezhetik.

Külön említést érdemel, hogy a maga műfajában a FINALE az első, mely oktatási célra 50% kedvezménnyel vásárolható meg. Az oktatási verziókat nonprofit zeneiskolák, azok főállású tanárai, diákjai és egyházi intézmények rendelhetik meg. A program felhasználása az oktatásban új módszertani fejezetet nyitott. A tanároknak könnyebb a felkészülés, a kották előkészítése, sokszorosítása, a diákoknak jóval egyszerűbb az anyag megértése, elsajátítása. A programot már több magyar zenekar, zeneiskola, tanár és diák használja napi munkája során

 

Ezenkívül a megadott elérési címeimen kereshet, vagy részletesebben tájékozódhat a WEB oldalaimon.

 

Tisztelettel,   Jankay László

 

http://musicjan.freeweb.hu

email: musicjan@fw.hu

 

ˇ             tel:  06-309-445-496

cím: Jankay Zeneműkiadó kottagrafikai és zenei stúdió

2151.Fót